Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A labirint kopoltyúsok

2008.10.22

A Labirint-Kopoltyúsok

A labirinthalak gyakran nagyon látványosan viselkednek, elég, ha arra gondolunk, ilyen kegyetlenül tudnak a párok harcolni, amikor más halak kerülnek a közelükbe és veszélyben érzik ivadékaikat. A vizitánc is beillő parádés násztánc is emlékezetes, aminek a végén a nőstény a hátára fekve adja ki magából az ikrákat. Természetes élőhelyeiken, Délkelet-Ázsia és az afrikai kontinens sáros, iszapos meleg vizeiben ezek a halak nagyon mozgalmasan élnek. Hasonló vizi környezet egy töredékét mi is meg tudjuk teremteni, minden különösebb nehézség nélkül, csak tudni kell, hogy e halak változatos fajainak elengedhetetlenül szügséges, hogy levegőt kapjanak a víz felszínéről. Van egy közös jellegzetességük, mégpedig egy kiegészítő, ún. labirintszerv, mely a kopoltyú alatt helyezkedik el és lehetővé teszi, hogy a hal a légkörből oxigént vegyen fel. A labirinthalak szaporodása is mindíg felkelti az akvarista figyelmét, ugyanis egy családon belül néhány faj levegőbuborékos fészket épít, mások a szájinkubációval védik utódaikat. mások szülői felügyelet alatt tartják kicsinyeiket(még a 12-es karikánál is) Általában párban élnek, de vannak magányosak is. Növényekkel jól beültetett és néhány gyökérrel dekorált akváriummal fogadjuk őket. Némyelyik savas, semleges, és kemény vízben érzi jól magát.

 

Labirint-Kopoltyúsok legimertebb fajtái:

 

Betta imbelis/Békés harcoshal:

Kép

Származás:Thaiföld, Malajzia

Testhossz:5cm

Term.élőhely:Vizesárkok, rizsföldek

Viselkedés:Békés, félénk

Táplálkozás:Ragadozó

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 50 l(1 hal)

Dekoráció:Dús növéynzet, gyökér

Hőmérséklet:25-30 C

Továbbá:A legtöbb harcos hallal ellentétben a Betta imbellis hímjei viszonylag jól elviselik egymást. Ha összetalálkoznak, teljesen kifeszítik az úszóikat, de ennél a megfélemlítő gesztusnál nem mennek tovább. Félénkek, ezért nyugodt társakat válasszunk melléjük az akváriumba, pl. mézgurámit (Colisa chuna) vagy nagypikkelyűdíszmárnát (Barbus oligolepis). A hímet könnyű a nősténytől megkülönböztetni, mert sokkal élénkebbek a színei, ráadásul mind a farok alatti úszója, mind a farokúszója fejlettebb, mint a nőstényé. A „násztáncuk” nem olyan heves, mint a sziámi harcoshalé (Betta splendens). A hím a felszín közelében lévő növények alatt vagy a víz felszíne alatt habfészket készít egy gyökér odújában. Úszás közben, az úszóit széttárva, odatereli a nőstényt a fészekhez, azután gyöngéden szinte odaöleli a fészek alá. Az eleredő ikrákat a hím a szájába gyűjti és a fészek levegőbuborékjaihoz ragasztgatja. Amint magához tér a párzást követő kábulatából, a nőstény is segíti ebben. 

 

Betta splendens/Sziámi harcoshal:

Kép Származás:Thaiföld, Kambodzsa

Testhossz:6cm

Természetes élőhely: Árkok, rizsföldek

Viselkedés: Társaságkedvelő, de a fajtárshímeket nem viselik.

Táplálkozás:Ragadozó

Szaporítás:Könnyű

Medence:50 l(1 hím + 3-4 nőstény)

Hőmérséklet:24-28C

Továbbá:Eredeti, természetes (azaz nem túltenyésztett) formájában már nagyon ritkán lehet találkozni Betta Splendensszel. Ezek sokkal kevésbé agresszívak, mint a válogatott, tenyésztett példányok, de a hímek elszántan védik a választott területüket. A hímet könnyű a nősténytől megkülönböztetni, mert élénkebb színű és valamennyivel hosszabbak az úszói, mint a nősténynek. Szaporodás idején a hím igen gyorsan felépít egy habfészket. Amikor a nőstény közeledik, kifeszített úszókkal hevesen ráveti magát. Ha a nőstény kész a párzásra, a fejét lefele tartva közeledik a fészekhez. A hím ekkor körülöleli, a nőstény kiengedi magából az ikrákat, s a hím azonnal megtermékenyíti azokat. A nőstény teljesen kábult, mialatt a hím összeszedi az ikrákat. Az utódokat infuzóriákkal, később sóféreglárvákkal kell etetni. Kép

 

 

Betta Unimucalata/Borneói harcoshal:

Kép

Származás:Borneó

Testhossz:12 cm

Természetes élőhely: Folyóvizek

Viselkedés:Nékés azokkal a fajokkal , akiket nem tud megenni.:)

Táplálkozás: Ragadozó

Szaporítás: Elég könnyű

Medence:min 120 l (1 hím és 2 nőstény)

Dekoráció: Gyökerek és sok növény

Hőmérséklet: 22-24C

Továbbá: A Betta unimaculata egyike a legnagyobb és legkevésbé agresszív harcos halaknak. A hímek nagyot parádéznak, amikor találkoznak, de ha egy csoportban egyszer kialakul a hierarchia, minden rendben zajlik. A hímeket arról lehet felismerni, hogy a torkuk kifejlettebb, s szivárványos színeik izgatott állapotukban élénkebbé válnak. Az ikrarakás a medence alján történik. A párzásra kész nőstény ilyenkor állát a hím oldalához dörzsölgeti, s a hím a testét meggörbítve felkészül a megtermékenyítésre. Az ölelés csak néhány másodpercig tart, a nőstény kiengedi az ikrákat, es a hím azonnal meg is termékenyíti azokat. A nőstény ezután a szájába veszi az ikrákat és a hím arcába köpi, úgy, hogy az a szájába tudja gyűjteni őket. A szájinkubáció 11 napig tart, s ezalatt a hím nem táplálkozik. Amikor kiköpi az ivadékokat, azok még csak 5-6 milliméteresek, de már meg tudják enni a sóféreglárvákat.

Colisa Chuna/Mézgurámi:

Kép

 Származás: India, Banglades

Testhossz:4 cm

Természetes élőhely: Lassú folyók

Viselkedés: Társas, félénk

Táplálkozás:Mindenevő

Medence:min 50 l (1 pár)

Dekoráció: Tőzeggyökér

Továbbá:Amikor a gurámik megérkeznek az akváriumba, rendszerint fakó a színük, részben azért, mert még fiatalok, részben, mert stressz érte őket. A hímek rövid időn belül csodaszép narancs- és fekete színekbe öltöznek. A nőstények, oldalukon egy vízszintes sötét csíkkal, megőrzik világos színűket. Egy 120 literes akváriumban, nyugodt fajok, pl. Rasbora heteromorphák (ékfoltos razbora) és Barbus oligolepisek (nagypikkelyű díszmárnatársaságában egész kis csapat mézgurámit tarthatunk. Mint néhány más guráminak, a Colisa chunának is hosszú tapogatófonállá alakult a hasúszója, mely segíti a tájékozódásban és a táplálékkeresésben. Gyakran olyat is láthatunk, hogy két kis hal tapogatja egymást ezzel a módosult úszóval. Szaporodása hasonlít a Colisa lalia, a törpe gurámi szaporodási módjához, ezért ha szaporítani akarjuk a mézgurámikat, úszó, lebegő növényeket kell telepíteni a medencébe, hogy a hímek elkészíthessék habfészküket. Az ivadékok sérülékenyek.

 

Colisa fasciata/Ajakos gurámi:

Kép

Származás:Assam

Testhossz:6-7cm

Természetes élőhely: Vizesárkok

Viselkedés: félénk

Táplálkozás: mindenevő

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 50l 1 pár

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

 Továbbá:A hím alapszíne sötétbarna, oldalán kékes árnyalatú sötét harántcsíkokkal. A test középvonalában fekete csík húzódik. A hátúszót vörös szegély díszíti. A nőstény világosabb és harántcsíkozása sem feltűnő. A hím hátúszója hegyes, a nőstényé lekerekített, kevésbé színes.

Szaporításnál nagy medencében (80-100 liter) várhatunk csak biztos eredményt. A hímek sokszor kíméletlenül hajtják a nőstényeket. A tenyésztés legfontosabb feltétele a jól összeillő tenyészpár. A nőstények számára az ívatómedencében bőven gondoskodjunk búvóhelyről. Az ivadék fölnevelése megegyezik a többi Colisa fajnál leírtakkal, az ivadék azonban kevésbé kényes.

 

Colisa lalia/Törpe gurámi:

Kép

 Származás: Pakisztán

Testhossz:4cm

Természetes élőhely:áló-, folyóvizek

Viselkedés:Társas, a hamekkel nem.

Táplálkozás:Ragadozó

Szaporosás:Könnyű

Medence:min 60l 1 pár

Dekoráció:GYökerek, békalencse, dús növények, úszónövények

 Továbbá:E faj hímjei nagyon színesek, de a nőstény mindig ezüstös bézs uniformist visel. Egy 60 literes akváriumban egyetlen gurámi pár élhet, néhány nyugodt Cyprinidae (pontyféletársaságában. Szaporodás idején a hím levegőbuborékokból és az akváriumban található mindenféle törmelékből habfészket készít. Mikor elkészül vele, a fészek kb. 1,5 centiméterrel is a víz felszíne fölé emelkedhet. Amikor a nőstény párzásra kész, a hímhez úszik és az állával dörzsölgetni kezdi az oldalát. A kiengedett ikrák, melyeket egy olajos folyadék vesz körül, könnyűek, és a víz felszíne, azaz egyenesen a habfészek felé igyekeznek. A hím folyton ott ügyködik a megtermékenyített ikrák körül, s elrendezi őket a fészekben. Az ivadékok három nap múlva kikelnek. Eleinte sóféreglárvákkal kell etetni őket.

Ctenopoma fasciolatum/Kongói kúszóhal:

Kép

 Származás:Kamerun és Kongó

Testhossz: 8 cm

Természetes élőhely: Folyóvizek

Viselkedés:Békés

Táplálkozás: Mindenevő

Szaporítás:Nehéz(sajnos)

Medence: min 80 l(1 pár)

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

Hőmérséklet:24-28C

Továbbá: A hal alapszíne szürkéssárga, az oldalakat 8-12 sötét harántcsík díszíti, a kopoltyúfedőt kék folt. A hímek valamivel nagyobbak, úszóik hegyesebbek. A víz minőségével szemben igénytelenek, azonban csak nagyobb halfajokkal célszerű együtt tartani őket társas medencében. Tenyésztéséhez középnagy méretű medence szükséges, mert az ikrák száma nagy. Laza habfészket építenek, ivadékgondozásuk nem túl kifejezett. Az 500-700 kis lárva 24-36 óra alatt kel ki. Legkésőbb a kelés után másfél nappal apró élő eleséggel meg kell kezdeni táplálásukat. Az ivadék nevelését lehetőleg alacsonyabb hőmérsékleten végezzük (22 °C), mert magasabb tartási hőmérsékleten sok lesz az elhullás közöttük. Az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt a növendékek kissé lassabban fejlődnek, mint a többi labirinthal esetében

Ctenopoma oxyrhynchum/Hegyesfejű kúszóhal:

Kép

 Származás:Kongó

Testhossz:10 cm

Term.élőhely: Folyóvizek

Viselkedés: Békéd, nem szereti a világos helyeket.

Táplálkozás:MIndenevő

Szaporítás:Nehéz

Medence: min 80l(1 pár)

Dekoráció: Gyökér, dús növényzet

Hőmérséklet: 24-28C

Továbbá: Alapszíne sárgásbarna, a fej vöröses. Az oldalak közepét sötét folt díszíti. Az úszók barnák, fekete szegéllyel. A hímek hát- és farok alatti úszói kissé hegyesebbek a nőstényekénél. Nagyobb méretű, nyugodt természetű halfajokkal ajánlatos egy medencébe telepíteni. Ivarérésüket kb. kétéves korban érik el. Ívatásukhoz legalább 50 literes medencét kell sűrű növényzettel előkészíteni, és a hőmérsékletet 24 °C-ra beállítani. Az ívás gyorsan, a talaj fölött történik, sem habfészket nem építenek a szülők, sem pedig ivadékgondozással nem találkozunk. Az ívás rendszerint késő este, sötétben zajlik le. A nagyszámú, felszínre emelkedő ikrát a medencéből ki kell emelni, mert reggel a tenyészállatok elfogyasztják őket. A több száz kis lárva 24 óra alatt kel ki az ikrából. További két nap múlva kell elkezdeni etetésüket apró élő eleséggel. A tenyésztési kondíció eléréséhez a tenyészállatoknak feltétlenül szükségük van rovareleségre. Egyébként a kifejlett állatok sem a víz minőségével, sem a táplálékkal szemben nem igényesek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

molnarmonika80@gmail.com

(Molnár Mónika , 2015.06.17 23:04)

Nagyon hasznos volt Számomra!!!

én

(heréd, 2011.07.16 14:08)

Já de sukár!

santha.richard@freemail.hu

(Sántha Richárd, 2009.07.28 17:06)

Ez az oldal nagyon sok új infóval látott el engem és szerintem mindenkit aki rámagy erre az oldarra és végigolvassa.és nincs benne annyi baromság mint a legtöbb oldalon