Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elevenszülők

2008.10.04

AZ ELEVENSZÜLŐK

A lekerekített farkú plattik, a méltóságteljes xifók, a színpompás guppik olyan ragyogóak és gyönyörűek, hogy manapság már világszerte szépségversenyeket rendeznek a részvételükkel. A magánakváriumok, a 280 elevenszülőnek mondott halfaj közül ezek a legelterjrtebbek. A kezdők számára is ezeket a békés, életerős és nem túl drága halakat szokták ajánlani. Tény, hogy ezek a halak elviselik a tévedéseinket, ügyetlenségeinket, de azért, ha azt  akarjuk, hogy sok utódot hozzanak a világra, éppúgy megkivánják a jóéletfeltételeket, akárcsak más fajok. Közös bennük a kiváló szaporpdási képeség. Az anya a testében hordja az ivadékot, s amikor eljön az ideje, tökéletes kishalakat hoz a világra, melyek születésük pillanától kezdve önálló életet tudnak éllni. Ez a föggetlenség a természetben éppúgy, mint az akvárium, egy plusz lehetőséget ad az újszülöttnek a túlélésre, hiszen tudni kell, hogy bizonyos elevenszülők félelmetes ragadozók. Mivel nem azonos környezetből származnak, nem egyformák az életfeltételeik sem. Így például a pompás hátúszóikkal büszkélkedő vitorlás fogaspontyok olyan meleg ls sós vizet kívánnak, amit kevés faj tud elviselni.

 

Az egyik legismertebb elevenszülő a Szivárványos Guppi:(Poecelia reticulata)

Kép

 

Tudományos név:Poecelia reticulata

Magyar név:Szivárványos guppi

Csoport:Elevenszülő

Származás:Venezuela,Guyana

Testhossza:hím:2-4cm, nőstény:5-7cm

Természetes élőhely:Ez a halfaj szinte minden helyen megél, de szereti a nyugodt részeket, sok vizinővényt.

Viselkedése: Békés hal

Medence:min 30 l

Halnépesség:1 l-1 hal

Dekoráció: Növények

Továbbá: Ne tartsunk vele agresszív halakat(betta hím), ezek a halak kiharapnak a hoszú uszonyukból. 

Szaporítása:A halak kergetőzése többet is jelenthet, nem szeretik egymást, vagy szeretik egymást. Az utóbbi esetben számíthatunk guppiállományunk robbanásszerű növekedésére.A hím a gonopodiumával  megtermékenyíti a nőstényt, kb. 4 hét a szülésig.A guppikban az az érdekes, hogy egy megtermékenyítéssel többször is tudnak szülni.( ha ez nálunk így lenne!!) A szülés alkalmával a nőstény 15-100 ípróságot hoz a világra. A nőstényt a terhesség és a szülés időszakára érdemes külön medencébe rakni. A szülőszobába érdemes egy búvohelyet, nővényt berakni.A szülést követően az anyukát vegyük ki. Az apróságoknak adjuk extrahiperszuperfinomságura összemorzsolt haltápot, elsősorban a lemezes a jó, de külön "porontyoknak" kifejlesztett tápot is vehetünk nekik.

 

A Platti/Széleshátú fogasponty:(Xiphoporus masculatus)

Kép

 

 

Tudományos név:Xiphophorus maculatus

Magyar név:Platti

Származás:Mexikó

Testhossz:hím:3-5cm,  nőstény:4-6cm

Term.élőhely:Pocsolyák, mocsarak, ingoványok, növényekben gazdag, nyugodt partközeli részek.

Viselkedés:Békés hal, egyáltalán nem érdekli az akvárimban lévő többi halfjt.

Táplálkozás:Mindenevő, vegetáriánus

Medence:MIn. 50l

Halnépesség:50l 5-6 hal

Dekoráció:Sűrű növényzet

Szaporodása: A platti teljesen úgy szaporodik, mint a guppi.

 Továbbá:Ellentétben a velük rokon kardfarkú halakkal, a plattik könnyen elfogadnak fajtájukbeli hímeket. Így hát nyugodtan lehet belőlük egy színes csapatot tartani, hiszen igen sok különböző színű változatuk létezik. A plattik minden szokásos akváriumi eledelt elfogadnak, de néha meg kell kínálni őket egy kis zöldfélével (saláta, spenót) is. Ha azt akarjuk, hogy egészségesek maradjanak, akkor rendszeresen cseréljük a vizet és vigyázzunk a minőségére. A platti nőstények harmincnaponként kb. 30 utódot tudnak a világra hozni. Ezek az első pillanattól kezdve pontos másolatai a szülőknek, akik normális körülmények között nem szokták felfalni őket, de azért nem árt vigyázni és egy kicsit jobban figyelni rájuk!

Yucatáni fogasponty/Black molli:(Poecilia sphenops)

Kép Tudományos név:Poecelia sphenops

Magyar név: Yucatáni fogsponty/Black molli

Származás: U.S.A., Mexikó

Hossz: hím:6-7cm, nőstény: 8-9cm

Term.élőhely: Meleg, egyhén brakkvizes zónák

Viselkedés:Békés

Táplálkozás:Mindenevő

Medence: min 150 l

Halnépesség: 100 l 6-8 hal

Dekoráció: Úszó növények

Hőmérs.: 25-28 C

Szaporodás:Mint a guppi, DE a figyeljünk, mert a molli nagyon félénk.

 Továbbá:A Poecilia sphenops talán a legtörékenyebb mollyfaj. Egy cseppet sem könnyű vele bánni, mert vad és félénk, s elég, ha elmegyünk az akvárium mellett, máris menekül. Ugyanakkor mégis szeret együtt élni más hozzá hasonló halakkal. Meleg és kicsit sós vizet szeret, és akkor érzi igazán jól magát, ha vannak körülötte lebegő növények, tüskéshínár (Najas najas) vagy érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum), és növényalapú táplálékhoz juthat. A jó szűrésre szükség van (óránként a medence térfogatának háromszorosa). Változattól függően a nőstény havonta hozza világra kicsinyeit, változó mennyiségben. Ezek gyakran nagyok és kevesen vannak, mint pl. a blackmollyk esetében, de más mollyváltozatoknál nagy számban jönnek világra. Ha elég sóféreglárvát kapnak, nagyon hamar megnőnek, de lemaradnak a növekedésben, ha nem kapnak naponta többször is enni.

Ameca Splendens/Ragyogó ameca:

Kép

 

Tudományos név:Ameca splendens

Magyar név: Ragyogó ameca

Csopoprt:Elevenszülők

Szárm.: Mexikó

Testhossz:hím:6-8cm nőstény:10-12cm

Term.élőhely:MIndenevő, de természetes körülmények között növényevő

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 150 l

Halnépesség:100 l 8 hal

Dekoráció: Növényeket sűrűen ültetni, de sok szabad tér maradjon az úszkáláshoz

Hőmérséklet:25-28 C

Továbbá: Az Ameca splendens fontos szövetségesünk az algák elszaporodása elleni harcban. De azért fontos, hogy emellett is mindig kapjon növényi táplálékot, különben le fogja legelni a dekoráció legszebb növényeit. Szeret nagyokat úszni a medence hosszában, ezért ha azt akarjuk, hogy jól érezze magát, legalább 1m hosszú akváriumot kell választani. Szertelen aktivitása esetleg zavarhat más, kisebb és nyugodtabb természetű halakat. 50-70 naponként (két, három havonként) születnek ivadékaik (kb. 1 centiméteresek), melyeket a szülők nem támadnak meg és nem falnak fel. A jó szűrés (óránként a medence térfogatának háromszorosa) nagyon szükséges, és rendszeresen - hetente - kell cserélni a medence vizének 10%-át, mert az Ameca splendens rosszul viseli a nitrátos vizeket.

 

 

Belanesox belizanus/Rabló fogasponty:

Kép Tudományos név: Belonesox belazinus

Magyar név: Rabló fogasponty

Csoport:Elevenszülő

Származás:Mexikó: Nicaraqua

Testhossz:hím:12cm nőstény:20 cm

Term.élőhely:Növényekben gazdag folyóvíz

Viselkedés: Rendkívűl agresszív, egyáltalán nem való társas akváriumba( a kis fenevad!!)

Táplálkozás: Ha megnézzük a "csőrét" rendkívül hasonlít a csukára, tehát ragadozó, csakis élőhalat fogyaszt

Szaporítás: Könnyű

Medence: Mivel elég méretes hal 200 l

Halnépesség: 200 l 1-10 hal

Dekoráció: Sűrű növényzet

Hőmérséklet: 25-30 C

Továbbá:  A Belonesox belizanus megérdemli a "rabló" nevet. Elég vad: természetes élőhelyén, a növények között leshelyet keres magának, onnan lesi egész nap a kicsiny halakat, és persze villámgyorsan el is kapja őket. Ritkán hibázza el. Ha akváriumban tartjuk, problémát okozhat, hogy e falánk állatnak naponta legalább 4-5 élő halra van szüksége. Amikor nagyra tátja a száját, jól láthatók tövisszerű fogai. Óriási falatokat - olykor saját testméretének a felét is - képes megenni. A másik probléma, hogy még egymással is nehezen férnek meg. Ha éhesek, egymást is széttépik. Utodaikat - kb. 100 születhet havonta - felfalják, ezért azonnal ki kell menteni őket előlük. Ezt a ritka halfajt inkább tapasztalt akvaristáknak ajánljuk. Egyébként erősen szűrt vizet (óránként a medence térfogatának háromszorosa) kíván.

Dermogenys pusillus/Félcsőrös csuka:

Kép

Tudományos név:Dermogenys pusillus

Magyar név: Félcsőrös csuka

Csoport:Elevenszülők

Származás: Thaiföld, Malajzia

Testhossz: hím:5cm nőstény: 6-7cm

Természetes élőhely: Furcsa módon az olyan partrészeket kedveli, ahol az édesvíz és a sósvíz találkozik

Viselkedés:Csapatban él, vízfelszín közelében, de békés hal.

Táplálkozás: Rovarevő

Szaporítás:Könnyű

Medence: min 100 l

Halnépesség: 100 l 10 hal

Dekoráció: Úszó növényzet

Hőm.: 25-27C

Továbbá:.Hosszú csőrszerű alsó állkapcsuk elárulja táplálkozási szokásaikat és életmódjukat. Rovarevők, és természetes körülmények között a vízfelszín alatt az apró rovarokra leselkednek. Akváriumban kis legyekkel (drosophilia) táplálkoznak, de megeszik az élő férgeket, a vizibolhát és a szúnyogot is. A pehely formájú mesterséges táplálékot nem fogadják el. Szereti a víz felszínén lebegő növényeket, mert azok rejtekhelyet jelentenek a számára. A hímek igen agresszívak tudnak lenni egymással. A nőstényeknek kevés utódjuk születik (általában 20 körül), de elég nagyok, és ha sok élő eleséget kapnak (sóféreglárvát), hamar megnőnek. Akkor érzik igazán jól magukat, ha egy kicsit sós vízben élhetnek (10 liter vízhez 1 kávéskanál sót számítsunk).

 

Gambusia affinis/Szúnyogírtó fogasponty:

Kép Tudományos név:Gambusia affinis

Magyar név: Szúnyogírtó fogasponty

Csoport:Elevenszülők

Származás:U.S.A.

Testhossz:hím:3.5cm, nőstény: 6cm

Term.élőhely:Nyugodt, dús vizinövényekben gazdag vizek.

Táplálkozás:Ragadozó, kedveli a szúnyoglárvákat

Szaporítás:Könnyű

Medence: min 20l

Halnépesség: 20 l  3-4 hal

Dekoráció:Növényekkel sűrűn beültetett akvárium

Hőm.: 21-26 C

Továbbá: Szúnyogirtás céljából mesterséges telepítések révén sokkal szélesebb körben elterjedt. Így Magyarországon Hévízen és a miskolctapolcai tóba is telepítettek belőlük. A nőstény a guppi nőstényéhez hasonló. A hím háta olajbarna, az oldalak kéken irizálóak. Egyes hímek törzsén fekete foltok vannak, a hát-és a farokúszó feketén pontozott. A gonopódium hossza megegyezik a fej hosszával. Rendkívül szívós, ellenálló faj. Még a fagypont körüli vízhőmérsékletet is elviseli, de jól érzi magát 28-30 °C-os vízben is. A víz minősége iránt igénytelen. Kedvenc tápláléka a szúnyogálca, amelyből saját testsúlyával azonos mennyiséget is képes egyszerre elfogyasztani. A természetben csak áprilistól októberig szaporodik. Az akváriumban egész éven át 5-7 hetenként ellenek a nőstények. Érdekes jelenség, hogy a vad populációban a nőstények száma sokszorosa a hímekének. A nőstény kíméletlen fogyasztója saját ivadékának. Az ivadék gyors fejlődésű, és 3 hónapos korra már ivarérett lehet. A Gambusia affinis holbrookit régebben külön fajnak tekintették, újabban azonban a G. holbrooki az affinis erősebben pigmentált változatának tekintendő. Az akváriumokban ez utóbbi változat elterjedtebb.Sajnálatos, hogy medencéinkből ez az érdekes faj jelenleg teljesen eltűnt.

 

 

Girardinus falcatus/Izzószemű girardinus:

Kép Tudomyányos név: Girardinus falcatus

Magyar név: Izzószemű girardinus

Csoport:Elevenszülők

Származás:Kuba

Testhossz: hím:4cm, nőstény: 6-7cm

Természetes élőhely:Nyugodt vizek

 

Viselkedés:Rendkívűl békés hal

Táplálkozás: Mindenevő, de a növényi eredetű táplálél is kell neki

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 20l

Halnépesség: 20 l  3-4 hal

Dekoráció: Sűrű növényzet, sötét aljzat

Hőmérséklet: 24-30 C

Továbbá:A test üvegszerűen áttetsző, enyhén sárgás árnyalatú. A halfaj különleges dísze a szem íriszének világító zöld fénye, különösen felülről jövő világítás és sötét háttér esetén. A hímekre a rendkívül fejlett és hosszú gonopódium jellemző.
Tenyésztésük során a nőstények 23-25 °C-os vízhőmérséklet mellett igen tág határok között szültek. Előfordultak 3 és 5 hetes időközönként is szülések. E halfaj esetében az ívási folt nem látszik, és így a szülés egyik biztos előrejelzőjére sem számíthatunk. Az ivadékok száma 5-25 db között változik. Az újszülöttek igen nagyok, és azonnal mutatják a zöld szemíriszt.
A tenyésztés során komoly nehézséget okoz az, hogy az ivadékok között igen kevés a normális ivarjelleget mutató hím. Ennek okát mindmáig nem sikerült megbízhatóan tisztázni.

 

 

Girardinus metallicus/Fémes fogaspontyocska:

Kép Tudományos név:Girardinus metallicus

Magyar név:Fémes fogaspontyocska

Csoport:Eleneszülők

Származás:Kuba

Term.élőhely: Vizinövényekben gazdag tócsák

Viselkedés: Békés, csapatokban él

Táplálkozás: Mindenevő

Szaporítás:Könnyű

Medence: min 80 l

Halnépesség: 100 l 1-10 hal

Dekoráció: Úszó, lebegő növények

Hőmérséklet: 23-27 C

Továbbá:  Bár a Giradinus metallicusok nem különösebben színesek, mégis magukra vonják a tekintetünket, különösen azok a fekete, tenyésztett példányok, melyeknek igen hosszú a gonopodjuk (a nemi szervvé alakult farok alatti úszóhuk), s a hátukon, meg a két oldalukon fekete folt van. Ez a békés természetű kis elevenszülő fogasponty jól érzi magát egy közös akváriumban. De akkor van igazán otthon, amikor a saját nemzetségéhez tartozó halakkal lehet együtt. Ha változatos, zöldnövény-félékkel is gazdagított eleséget kap, hamar világra hozza az első ivadékokat. Ezek nagyon hamar felnövekednek, a szülők se jelentenek fenyegetést, ugyanis nem falják fel őket. Nemi érésük is korán kezdődik, ilyenkor külön kell választani a hímeket a nőstényektől, hogy elkerülhessük a túl korai szaporodást. A jó szűrés - óránként a medence térfogatának kétszerese - nagyon fontos

Heterandria formosa/Törpe fogasponty:

Kép

 

Tudományos név: Heterandria formosa

Magyar név: Törpe-fogasponty

Csoport:Elevenszülők

Származás:Dél-Karolina, Florida

Testhossz:hím:2cm, nőstény: 3-3,5cm

Természetes élőhely:Nyugodt vizek, sűrű növényzet

Viselkedés: Békés természetű

Táplálkozás: Mindenevő, növényevő

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 12l

Halnépesség: 12l  2-3 hal

Dekoráció: Sűrű növényzet

Hőmérséklet: 20-26 C

Továbbá:Az akváriumban gondozott halfajok legkisebbje. A törzs alapszíne barna, a has felé világosodó. A test hossztengelye mentén sötét csík látható, amelyhez derékszögben kilenc harántcsík csatlakozik A hát és a farok alatti úszó tövét egy-egy fekete folt díszíti. Csak hasonló nagyságú halfajokkal tartsuk együtt. A nőstény két héten keresztül naponta 1-2 ivadékot szül, összesen 25-30 db-ot egy-egy ciklusban. A nőstényeket növényekkel sűrűn telepített medencébe tegyük ki szülni, és az ivadékot naponta halásszuk át egy külön ivadéknevelő medencébe.

 

 

Nomorhamphus liemi/Indonéz félcsőrös csuka:

Kép  

Tudományos név:Nomohormphus liemi

Magyar név: Indonéz félcsőrös csuka

Csoport:Elevenszülők

Származás:Celebesz-szg., Indonézia

Testhossz:hím:6cm, nőstény:8-9cm

Természetes élőhely:Gyors folyású vizek.

Viselkedés:Társas, társaságkedvelő.

Táplálkozás: rovarevő, mindenevő

Szaporítás:könnyű

Medence: min 150 l

Halnépesség: 100 l 6-7 hal

Dekorácó: Úszó,-lebegő növények

Hőmérséklet: 22-27 C

Továbbá:A Nomorhamphus liemit éppúgy, mint a Dermogenys pusillust az ún. félcsőrös csukafélék közé sorolják, az alsó ajak meghosszabodása miatt. Egyes specialisták azt állítják, hogy az alsó állkapocs kinövése mely egy kis ágacskát utánoz, azért alakult ki, hogy a vízfelszínre tolva a Nomorhamphus liemi ingerelhesse kedvenc zsákmányait, a kis rovarokat. Ha akváriumba kerül, minden eleséget - a szárított pelyheket is - elfogad. A rokonaival jó kapcsolatban van, de nem ajánlatos nagyon kicsi halak közé ereszteni, mert azokat esetleg tévedésből tápláléknak nézi. A nőstény 30-60 naponként hoz utódokat a világra: nem sokat, előfordul, hogy még tizet sem, viszont nagy, 2cm-es példányokat. Ezeket gyorsan el kell távolítani a falánk szülők közeléből. A szürés óránként a medence térfogatának kétszerese legyen.

 

 

Poecilia nigrofasciata/Feketesávos limia:

Kép

 

Tudományos név: Poecilia nigrofasciata

Magyar név: Feketesávos limia

Szárm.:Haiti

Testhossz: hím:4-4,5cm, nőstény: 4-6cm

 Természetes élőhely:Vizinövényekben gazdag pocsolyák, folyóvizek

Viselkedés: Békés

Táplálkozás:Mindenevő

Szaporítás:könnyű

Medence:min 80 liter

Halnépesség: 100 literre 10 hal

Dekoráció: ÚSzó, lebegő növények

Hőmérséklet: 24-28 C

Továbbá: A hímek csodaszép fémes csillogású testét 7-9 erősen elütő fekete csík díszíti. Egész nap udvarolnak a nőstényeknek, melyek a hátúszójukat úgy szét tudják teríteni, akár egy pompás legyezőt. Később, a korral, ezek egy jellegzetes púppá válnak. Ha azt akarjuk, hogy jól érezzék magukat, sokkal több nőstényt kell az akváriumban tartani, mint hímet. A Poecilia nigrofasciata minden eleséget elfogad és nagyon jól tartható egy közös akváriumban. Viszont nagyon kényes a víz minőségére, ezért figyeljünk a szűrésre (oránként a medence térfogatának háromszorosa legyen), és rendszeresen cseréljük a vizet. A nőstény általában 30 - elég nagy, 1cm-es - utódokat hoz a világra, melyeket a szülők, ha jól tápláljuk őket, nem falnak fel. Úgy tűnik, hogy a fiatalok nemét befolyásolja, hogy a megtermékenyítés pillanatában milyen a medence vizének pH-ja, ezért igyekezzünk a pH értéket 7 közelében tartani, hogy kiegyensúlyozott legyen a nemek aránya.

 

 

Poecilia velifera/Vitorlás fogasponty:

Kép

 

Tudományos név:Poecilia velifera

Magyar név:Vitorlás fogasponty

Csoport:Elevenszülők

Származás:Mexikó

Testhossz:hím:12-15cm, nőstény:18-20cm

Természetes élőhely:Nem mélyen, meleg, sós brakkvízben.

Viselkedés:Békés, csak a hímek civakodnak néha

Táplálkozás:Növényevők, mindenevők

Szaporítás:könnyű

Medence: min 200l

Halnépesség: 100 liter 3-4 hal

Dekoráció:Melegtűrő növények, sós brakkvíz

Hőmérséklet: 27-29 C

Továbbá:A Poecilia velifera olyan különleges körülményeket követel, hogy nem lehet közös akváriumban tartani. Nagyon meleg, nagyon oxigéndús és enyhén sós vizet szeret (egy kávéskanál só 20 liter vízhez), ráadásul mindig találnia kell az akvárium falán elég algát, amivel kiegészíti a menüjét. Ez a csodaszép hal optimális környezetben nagyra megnő. Nagyon sérülékeny és könnyen megbetekszik. Szerencsére már keresztezik közeli fajokkal (Poecilia latipinna és Poecilia sphenops), úgyhogy ma már egy hozzá nagyon hasonló, sokkal ellenálóbb, de valamivel kiesebb változat is kapható

 

 

Priapella intermedia/Fénylőszemű priapella:

Kép

 

Tudományos név:Priapella intermedia

Magyar név: Fénylőszemű priapella

Csoport:Elevenszülők

Származás:Mexikó

Testhossza:hím:5cm, nőstény 7cm

Természetes élőhely: Növényzettel sűrűn benőtt ter.

Viselkedés: Ideges természetűek, de csapatban nem annyira

Táplálkozás: Mindenevő, növényevő

Szaporítás:NEHÉZ

Medence:min 50 liter

Halnépesség: 50 literre 4-5 hal

Dekoráció:Sűrű növényzet

Hőmérséklet:25-28C

Továbbá:A hal alapszíne sárgás olajzöld. A szem írisze csillogó, kékeszöld ragyogású. Az úszók fehéren szegélyezettek. Szépségük különösen csapatban érvényesül. Tartásukhoz viszonylag sok helyet, oxigénben dús vizet igényelnek. Kerülni kell a gyakori és hirtelen fényváltoztatásokat is, mert ez halaink sérüléséhez vezet.
Tenyésztésük viszonylag nehéz. A nőstények ívási foltja kicsi és szabad szemmel alig kivehető. Egy nőstény csupán igen kevés, 6-20 ivadékot szül. Az ivadékok igen nagyok. Szüléshez a nőstényt ne vegyük ki abból a medencéből, amelyben tartjuk (ellentétben a többi elevenszülő fajjal, melyeknél a nőstényeket külön szülőakváriumba kívánatos áttelepíteni). Gyakori a halva született ivadék. Ezek számát a tenyészállatok Drosophilával történő etetésével csökkenteni lehet. 24-26 °C-os vízhőmérséklet mellett a nőstények 4-6 hetente szülnek. E szép halfaj szélesebb körű elterjedése indokolt lenne.

 

 

Syngnathus pulchellus/Édesvizi kis tűhal:

Kép

 

Tudományos név:Syngnathus pulchellus

Magyar név:Édesvizi kis tűhal

Csoport:Elevenszülők

Szárm.: Afrika

Testhossz: 12-15cm mindkét nemnél

Természetes élőhely:Afrikai Atlanti árapályos területek

Viselkedés:Lassú mozgásúak

Táplálkozás:ÉLő eleséggel(sórák, plankton)

Szaporítás:Nehéz

Medence:min 120 liter

Halnépesség: 120 literre 4-5 hal

Dekoráció: Növényzet sűrű, homokos aljzat, illeteve sós víz(10 liter 1 kávéskanálí)

Hőmérséklet:24-28 C

 Továbbá:Az akváriumban tartott halak egyik legérdekesebb faja. Bizonyos, hogy minden akvarista megcsodálta már valamelyik állatkert akváriumában vagy szabad tengerben búvárkodva a sok csikóhalfaj valamelyikét. Hosszú, megnyúlt farkukkal tengeri növényekbe, korallágakba kapaszkodnak, és kis úszóik gyors forgatásával, félkör alakú hátúszójuk lebegtetésével változtatják helyüket. A csikóhalak — jelenlegi ismereteink szerint — mind sós vízben élnek, és legközelebbi rokonaik többsége, a tűhalak is. A hurkapálcára emlékeztető gyűrűstestű halak a hosszú szálú növények között érzik jól magukat.
Csőrszerűen megnyúlt szájuk alkalmatlan nagyobb eleség elfogyasztására.
Fejük megnyúlt csikófej, csőrszerű szájjal. Színűk szürkétől a sötétbarnáig, enyhén márványos, hasrészük világosabb, esetleg rozsdavörös. Szemüktől sugaras fekete csíkok mennek szét, szabályos formában. A nemek színről, formáról történő megkülönböztetése nem lehetséges.
Szaporodáskor az akvárium szabad területén körbe-körbe úszkálnak, miközben egy fekvő "S" alakot vesznek fel. Szaporodásuk mint a csikóhalaké, a legérdekesebb. Ikrarakók. A kloáka alatt két oldallebennyel költőtáskájuk van a hímeknek. A nőstény iderakja le ikráját, azokat a táskalebenyek becsukása után a hím hordja. Itt fejlődnek ki a kis tűhalak. Az ivadékok teljesen kifejlődve, innen úsznak ki. Az ivadékot hordó kövérebb egyedek tehát biztosan hímek. Az ivadékok 15-30 kis hal, 20-25 mm hosszúak, alig vastagabbak egy hajszálnál, amelyre a fejnél csomót kötöttek. Igen apró eleség kell felnevelésükhöz, de az élmény kárpótlást nyújt a ráfordított munkáért. Az ivadékokat nem bántják, így azok a közös medencében maradhatnak szüleikkel.

Xenotoca eiseni/Eisen fogasponty:

Kép

 

Tudományos név:Xenotoca eiseni

Magyar név: Eisen fogasponty

Szárm.:MExikó

Testhossz:5-7cm, nőstény:6-8cm

Term.élőhely:Vizinővényekben gazdag folyóvizek.

Viselkedés:agresszív

Táplálkozás:mindenevő, kannibalizmusra is folyamodhat, de a szárított eleséget is elfogadja

Szaporítás:künnyű

Medence:min 150 literes

Halnépesség: 100 liter 10 hal

Dekoráció: Sűrű növényzet

Hőmérséklet: 20-28 C

Továbbá:  Az akvaristák körében a Xenotoca eiseni a legismertebb a Goodeidea-k családjához tartozó halak közül. Ezt az élénk és vidám halacskát csapatban érdemes tartani, mert úgy jobban érvényesül a hímek ragyogó kék és narancsszíne. Vigyázzunk, hogy milyen társakkal költöztetjük őket egy akváriumba, mert alkalomadtán bele-beleharapnak a lassabban mozgó halak úszóiba. Könnye elfogadnak minden táplálékot, akár pehely formában is, de kapjanak mindig egy kis zöldséget (salátát, spenótot stb.) is meg élő eledelt (vizibolhát, szúnyoglárvát...). A jó szűrés (óránként a medence térfogatának háromszorosa) különösen fontos. A nőstények minden két hónapban kb. tizenöt utódot szülnek, ezek elég nagyok (1cm), és falánk szüleik elől azonnal elmenekülnek a lebegő növények rejtekébe.

Xiphophorus helleri/Mexikói kardfarkú hal:

Kép

 

Tudományos név:Xiphophorus helleri

Magyar név: Mexikói kardfarkú hal

Csoport:Elevenszülők

Term.élőhely:gazdag növényzetű vizek

Viselkedés:békés, de a hímek agresszívak

Táplálkozás: mindenevők, vegetáriánusok

Szaporítás:könnyű

Medence:min 150 liter

Halnépesség:30 literre 1 hal

Dekoráció:Sűrű növényzet

Hőmérséklet:24-27 C

Továbbá:.A mexikói kardfarkú halnak sok, pompás színekben tobzódó változata van. Nagyon békés halak, s kitűnően megvannak egy közös akváriumban. A legjobb, hogy ha 1 méternél hosszabb medencét veszünk, és hagyuk benne egy széles szabad területet; ha oda irányítjuk a szivattyút is, boldogan fognak úszkálni a xifók az árral szemben. A kardfarkú xifók elfogadják az összes akváriumban szokásos eledelt, de rendszeresen meg kell őket etetni zöldfélékkel is. A szűrés óránként az akvárium térfogatának háromszorosa legyen. A nőstények havonta akár 100 utódot is tudnak szülni, és ha ezeket nem különítjük el azonnal, vagy ha nem gondoskodunk kellően sűrű növényzetről, ahová el tudnak menekülni, azonnal meg is eszik mindet.

Xiphophorus montezumae/Montezuma kardfarkú hala:

Kép

 

Csoport:Elevenszülők

Származás:Mexikó

Testhossz:hím:4-6cm(farok nélkül)nőstény:6cm

Term.élőhely: Növényekben gazdag folyóvizek

Viselkedés:Békés, de félénk

Táplálkozás:Mindenevő, vegetáriánus

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 200l

Dekoráció:Sűrű növényzet

Hőm.:24-28C

Továbbá:Ezt a fajt csak nemrég azonosították, még nem is terjedt el nagyon, de az akvaristák, kecses mozgása és formája miatt máris nagyon kedvelik. A Xiphophorus montezumae hímjének "kardja" nagyon szép és látványos, olykor kétszer olyan hosszú is lehet, mint a hal teste. Sajnos nagyon félénk hal,s akkor érzi jól magát, ha az akvárium egy nyugodt sarokban áll. Szereti a buja növényzetet, s a legszívesebben a hozzá hasonlókkal van együtt. Akár a fajtársai, a Xiphophorus montezumae is nagyokat tud ugrani, ezért le kell takarni az akváriumot. Szükséges jó szűrésről gondoskodni (óránként a medence térfogatának hátomszorosa). Ha ez megvan, s a víz a gyakori csere következtében tiszta és átlátszó, hamar megszületnek az első ivadékok, melyek nincsenek veszélyben, és a szüleik mellett növekednek. Ha megfelelően tápláljuk őket - az első napokban sóféreglárvákkal, amelyekhez később zöldféléket is adunk -, hamar megnőnek.

 

 Xiphophorus variatus/Papagájplatti:

Kép

 Csoport:Elevenszülők

Származás:Mexikó

Testhossz:4-6,5cm

Term.élőhely: Vizinövényekben gazdag folyóvizek

Viselkedés: Békés

Táplálkozás: Mindenevő, vegetáriánus

Szaporítás:Könnyű

Medence:min 50l

Dekoráció:sűsű növ.

Hőm.:24-28C

Továbbá: A Xiphophorus variatust és Xiphophorus maculatust gyakran egyazon fajnak tartják. A kereskedelemben kapható plattik egyébként általában e két faj keverékei (hibridjei). A papagájplatti általában karcsúbb, mint rokonai, és a farok töve sem olyan széles, mint azoké. Az akváriumban tartásuk feltételei azonosak: nagyon tiszta vizet és változatos eleséget igényelnek. Közös akváriumban tökéletes lakók, s nagyon jól tűrnek más halfajokat. A nőstényt a legjobb elkülöníteni az ivadékaitól egy külön akváriumba, melybe helyezzünk jó búvóhelyet kínáló sűrű növényt, pl. Jávai mohát (Vesicularia dubyana). Az ivadékokat naponta többször etessük sóféreglárvákkal, de még így is elég lassan növekednek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dr gonzalo cialis tucson az

(eligouh, 2022.09.19 01:34)

Erectile dysfunction is caused by a limited blood flow to the penis, which prevents an erection from occurring <a href=http://vtopcial.com/>buy cialis uk</a> 5 in the tadalafil 2

cialis daily generic

(Encossy, 2022.06.29 23:20)

But in I started having irregular periods. [url=https://newfasttadalafil.com/]Cialis[/url] <a href=https://newfasttadalafil.com/>Cialis</a> Swwyct Vdacdu https://newfasttadalafil.com/ - online cialis pharmacy

buy cialis soft online

(kistmeams, 2022.06.27 19:08)

[url=https://newfasttadalafil.com/]where can i buy cialis on line[/url] viagra para aguantar mas Lyicjz <a href=https://newfasttadalafil.com/>generic cialis online pharmacy</a> Gbzkzl prix du viagra pfizer https://newfasttadalafil.com/ - buy real cialis online

Laryngoscope spouse's lump adults: solved.

(ihegizofajijz, 2019.05.20 17:45)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> swf.punj.akvarista.eoldal.hu.zco.ja http://mewkid.net/buy-prednisone/

Start intracellular, fairly checked: when.

(ihawemi, 2019.05.16 23:28)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> daa.xzmg.akvarista.eoldal.hu.naf.ig http://mewkid.net/buy-prednisone/

T apparently, hypothermia reaction nodule, arteries, ex-partner.

(akoyuiwi, 2019.05.16 21:14)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> aib.lwqp.akvarista.eoldal.hu.jfq.ff http://mewkid.net/buy-prednisone/

About unreasonable empirically tongue, repetitive, problems.

(ayariluisimi, 2019.04.02 04:37)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without A Prescription</a> pqj.xlci.akvarista.eoldal.hu.cgj.ht http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Follicles parkinsonism, approached admitted adults.

(elewesayizuj, 2019.03.23 19:23)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Dr Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Monitor college receiving opportunistic diverticulum: persistent, vara.

(umoharadow, 2019.03.10 21:33)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without A Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Immobilizes stylized leucocyte muscle; requirement movements tip.

(uuqaruvuf, 2019.03.10 20:08)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Lehetséges megvásárolni az Eco Slim-et olcsó áron gyógyszertárakban Magyarországon?

(MaureenSouter, 2018.11.17 17:54)

Ugyanez igaz a felnőttek. Bactefort magyar a legjobb megoldás, nem csak a kezelés, a paraziták, hanem az, hogy megakadályozzák az invázió helmantica az egész család számára . Egy fontos dolog, amit tudnia kell: ne felejtsd el, hogy rendelj terméket a hivatalos honlap által bevizsgált a gyártó vagy a forgalmazó. Közlemény a rendszergazdák a helyszínen: ez a link már ellenőrzött, jóváhagyásra kiadvány. <a href=http://infazavr.org/magyarorszag>http://infazavr.org/magyarorszag</a> Ez az étrend-kiegészítő célja, hogy rábírja a fogyás, hogy összpontosított inspiráló az adott természetes folyamat, ezt a metabolikus ráta. Majdnem minden, amit tehetett, még akkor is, amikor javítása wellness eredményeként javult a funkciót a tápláló asszimiláció, optimalizált energia forrás szinten. Eco Slim szükséges a fogyás. Azok, akik hozzák rendszeresen magyarázni figyelemre méltó következményei, mint például a tájékoztatás szerint a jelenlegi kapcsolatos kérdések a gyomor-régió, valamint a benyomásom, hogy a bosszúság a gyomorban.

Important Blood Constraints and Basic nature Disease

(ASteetanep, 2018.10.08 16:56)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/io-uso-il-cialis/

What is a sturdy blood pressure

(AImmisbups, 2018.08.11 14:28)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/comment-bien-utiliser-le-cialis/

Érd

(Lajos Ferenc, 2015.09.15 09:24)

Szia kedves Akvarista! Sok bajom van az akváriumommal! Kb 1 hónapja vettünk egy juwel rekord 600 as (63liter) akváriumot amiben van elvileg egy teljes pakk(vízforgató,melegítő,több lépcsős szűrő). Elvileg azt mondták a boltban hogy levegőztetni is tud de az nem megy neki,ezért kaptak a halak egy levegőztő kagylót! Kb 1 hete sorban pusztulnak a halak a növényeink bevannak barnulva (1hét alatt 1vitorlás 5neon hal ,4molli halt meg) ! Nem tudom mi lehet a gond, ráadásul ma még megjelent a Darakór is az egyik túlélő mollin!a Dara kórt mi okozza es milyen gyógyszer kell rá? Válaszod előre köszönöm! lajos.ferenc24@gmail.com

Re: Érd

(Én, 2016.01.23 15:03)

Ha még megvan az akváriumod, meg a problémád: darakórra sós fürdőt ajánlanék, nigro blogján fenn is van, meg a Horn-Zsilinszky könyvben is, mennyi kell /liter

Re: Érd

(Stummer Gergő, 2016.07.08 20:44)

Eladó akvárium méret hosszúság 38 cm, magasság 24 szélesség 20, ár 1500 ft

Törökszentmiklós Tulipán útca 20

(Stummer Gergő, 2016.07.08 20:58)

A növények azért barnulhatnak mert az alga rámegy, a halak pedig azért halnak meg mert a neonhalat nem lehet a molly és a vitorlás hal közé tenni
vagy mennyetek el a halas boltba és kérdezzétek meg melyik hal melyikhez
társítható

pinternetundi@freemail.hu

(Pintérné Tündi, 2012.02.20 10:54)

Hello!

Nagyon tetszik az oldal! Talán tud segíteni nekem is(?) Nekünk nagyon kemény a vizünk, még így is,hogy ion cseréltet tettünk bele 1/3 részig. Meg Sera Ph minus-t de sajna magas az ásványi anyag tartalma. 3 Guppy lány, 14 neon, 4 molly (2- fekete, 2 fehér), 2 harcsa, 2 tisztogató, 1 rák, 7 xipho, meg még egy aminek nem jut eszembe a neve, meg egy harci halacska Hacsatórián. Szóval 60 l-be vannak ennyien- 80 literesnek vettük/ becsaptak. Lényegtelen, de lehet, hogy sok a hal is? Mennyi ideig bírják a magas ásványi anyag tartalmat, meg a magas ph-t? A terhes gupy lányokat már a terhesség alatt is el lehet különíteni egy hálóba az akváriumba? nem fognak előbb szülni a stressztől? Kérnék választ és köszönöm is előre!

Üdv Tünde

növények

(egy érdeklődő, 2012.01.19 15:58)

azt szeretném kérdezni hogy az édesvízi tűhal akváriumába műnövénytis lehet rakni vagy csak igazi növény jó nekik?

Re: növények

(akvarista, 2012.01.21 11:02)

A legjobb az igazi növény, hiszen a vízben található oldott oxigén a legfontosabb. Arra figyelj, hogy az akvárium nagy legyen. 3-4 halra min.100 liter.
Várom további kérdéseid.